Inapoi

 

 

COMUNICAT DE PRESA

Integrarea pe piata muncii a persoanelor de etnie roma

 

In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, o atentie deosebita  este acordata grupurilor care se confrunta cu dificultati de integrare pe piata fortei de munca: persoane din mediul rural, someri de lunga durata, tineri, persoane de etnie roma, persoane cu disabilitati, tineri postinstitutionalizati.

Pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor de etnie roma, in cursul primului trimestru al a.c., au fost efectuate deplasari in comunitatile de romi din municipiul Braila, din orasele Faurei si Ianca, precum si din comunele: Gradistea, Rosiori, Sutesti, Bertestii de Jos, Rimnicelu, Viziru, Gropeni, Traian, Baraganul, Dudesti, Jirlau, Unirea, Galbenu, Ulmu, Visani, Movila Miresii, la care au fost prezente persoane de etnie roma interesate in vederea participarii la masurile active oferite de agentie, in scopul ocuparii, precum si reprezentanti ai: comunitatilor de romi; AJOFM Braila; autoritatilor locale si agentilor economici interesati pentru angajare de personal.

La intalnirea cu persoanele de etnie roma din comunitatile municipiului Braila au participat reprezentantii a 3 angajatori (SC TCE 3 BRAZI SRL, SC RER ECOLOGIC SERVICE SRL, SC SOLO TEXTIL SRL) care si-au exprimat disponibilitatea de a angaja personal in domeniile: agricultura, industria confectiilor de imbracaminte, servicii.

Dintre rezultatele obtinute, pe termen scurt, mentionam: pana in data de 14 aprilie 2006, vom constitui un grup tinta de 28 femei de etnie roma (preponderent din comunitatile Lacu Dulce, Catanga, Km.10) pentru a fi calificate in ocupatia de “confectioner asamblor articole din textile” iar, dupa absolvirea cursului aceste persoane vor fi repartizate pentru a fi angajate la firmele de profil din judetul Braila; cuprinderea  in cursurile de formare profesionala ce se organizeaza in localitatile din mediul rural si a persoanelor de etnie roma.

Pe termen lung, acest grup tinta va fi cuprins in toate masurile pentru stimularea ocuparii pe care agentia le ofera, conform prevederilor legale, printre care mentionam “Bursa generala a locurilor de munca” ce se va desfasura in data de 07 aprilie 2006, in foaierul Salii Polivalente “Danubius” precum si o bursa speciala destinata acestui grup tinta, ce se va organiza pana in data de 30 iunie 2006.

In ceea ce priveste actiunile intreprinse de agentie pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor de etnie roma, mentionam faptul ca, inca din anul 2003, au fost organizate, anual, la nivel national, Burse a locurilor de munca pentru diferite grupuri tinta, printre care si grupul tinta constituit din persoanele de etnie roma.

Incepand cu luna august 2005, cand a avut loc “Caravana ocuparii in comunitatile de romi”, actiunile destinate integrarii pe piata muncii a persoanelor de etnie roma, s-au intensificat si diversificat. Astfel, in data de 30 septembrie 2005, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila a organizat actiunea “Facilitarea accesului pe piata muncii a femeii roma - obstacole si directii de actiune”, la care au participat reprezentanti ai:  autoritatilor publice locale, diverselor comunitati de romi, ONG-urilor, angajatorilor si mass-mediei locale, iar pana la finele anului 2005 au mai avut loc o serie de intalniri, de tipul „Caravana ocuparii in comunitatile de romi”.

In cadrul acestor intalniri reprezentantii A.J.O.F.M. Braila au diseminat informatii referitoare la serviciile oferite de agentie, cursurile de formare profesionale ce se organizeaza, actele necesare inscrierii in evidenta AJOFM Braila ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, au distribuit materiale informative (pliante, fluturasi), au aplicat chestionare pentru a fi depistate nevoile persoanelor de etnie roma, in ceea ce priveste ocuparea.

            Rezultatele obtinute, in cursul anului 2005, in ceea ce priveste ocuparea persoanelor de etnie roma, din judetul Braila:

- in cadrul Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor, Linia de finantare RO 2002/000 - 586.01.02 - 02: sprijin pentru strategia nationala de imbunatatire a situatiei romilor in domeniul pregatirii profesionale si activitatilor generatoare de venituri, A.J.O.F.M. Braila a derulat proiectul „Un viitor mai bun”, impreuna cu Centrul de Resurse pentru Comunitatile pentru Romi, al carui obiectiv a fost formarea profesionala a persoanelor de etnie roma in vederea cresterii gradului de ocupare in randul acestei categorii de persoane. Grupul tinta, prevazut a fost constituit din 100 persoane de etnie roma, din care 28 au fost calificate in ocupatia lucrator in structuri pentru constructii - zidar. Noua persoane dintre acestea au fost angajate;

            - organizarea de cursuri de formare profesionala, gratuite, pentru calificarea/recalificarea persoanelor din mediul rural in meseriile de: confectioner asamblor articole din textile - la nivelul comunitatii de romi din Comuna Sutesti, s-a reusit organizarea unui curs de calificare gratuit, pentru femeile de etnie roma, in ocupatia de confectioner-asamblor articole din textile, furnizor de formare profesionala fiind S.C. GAMA PREST INVEST S.R.L (in acest program de calificare au fost  incluse 28 de persoane de etnie roma, de sex feminin) si lucrator in cultura plantelor;

            - incadrarea, prin programul de ocupare a fortei de munca,  a 132 persoane de etnie roma (30 persoane au fost incadrate prin ocuparea temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar).

            In scopul cresterii capacitatii organizatiilor neguvernamentale ale romilor de a oferi servicii sociale acreditate de consiliere si mediere profesionala in comunitatile de romi din Romania, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, implementeaza proiectul Phare „Servicii sociale acreditate de ocuparea fortei de munca in comunitatile de romi”. Unul dintre obiectivele proiectului il constituie formarea unui numar de 22 agenti de ocupare, din randul a 11 organizatii neguvernamentale ale romilor. La aceasta data 2 persoane de etnie roma, care participa la procesul de formare pentru ocupatia de „agent de ocupare”, isi desfasoara perioada de practica la A.J.O.F.M. Braila.

A.J.O.F.M. Braila isi continua actiunile de integrare pe piata muncii a persoanelor de etnie roma, acordand, in cadrul comunitatilor cu un numar semnificativ de romi, informatii privind serviciile oferite de agenti, mediere, informare si consiliere privind cariera, recomandari la cursuri de formare profesionala, distribuirea de materiale informative, aplicarea de chestionare privind nevoile in domeniul ocuparii. 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

 

Simona-Ely CHIOIBAS