Inapoi 

COMUNICAT DE PRESA

Actiuni intreprinse de A.J.O.F.M. Braila, pentru cuprinderea in masuri active a persoanelor din mediu rural, aflate in cautarea unui loc de munca

 

Inca din luna septembrie 2005 s-a pus un accent deosebit pe contactul direct intre agentie, autoritatile locale, angajatori si solicitantii de loc de munca din mediul rural. Pentru aceasta salariatii A.J.O.F.M. Braila au efectuat deplasari in toate comunele judetului Braila, pentru a analiza impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale si agentii economici locali, strategia de dezvoltare socio-economica a zonei, in scopul identificarii celor mai potrivite solutii pentru ocuparea fortei de munca disponibila din zona.

In contextul economic specific fiecarei zone, principalele masuri intreprinse de A.J.O.F.M. Braila in vederea ocuparii fortei de munca din mediul rural, au fost: incadrarea pe perioada determinata in activitati pentru dezvoltarea comunitatii locale, prin subventionarea locurilor de munca si cuprinderea in cursuri de formare profesionala a somerilor din mediul rural.

Prin Programul de ocupare a fortei de munca derulat in anul 2005 au fost incadrate 1590 persoane din mediul rural, din care 507 (32 %) au fost incadrate prin subventionarea locurilor de munca (336 au fost incadrate pe perioada determinata in activitati pentru dezvoltarea comunitatii locale)

In anul 2005 au fost cuprinse in cursuri de formare profesionala 192 persoane din mediul rural, pentru a fi calificate in urmatoarele ocupatii: lucrator in cultura plantelor (la care au fost cuprinsi someri din comunele: Zavoaia, Baraganu, Viziru, Gropeni si Tufesti); confectioner asamblor articole din textile (la care au fost cuprinsi someri din comuna Sutesti).

Aceasta activitate a capatat caracter permanent astfel ca, in cursul primului trimestru a.c. au fost efectuate 36 deplasari in urmatoarele comune: Baraganul, Bertestii de Jos, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Dudesti, Galbenu, Gemenele, Gradistea, Gropeni, Jirlau, Marasu, Maxineni, Mircea Voda, Movila Miresii, Racovita, Rimnicelu, Romanu, Rosiori, Salcia Tudor, Silistea, Stancuta, Surdila Greci, Sutesti, Tichilesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufesti, Ulmu, Unirea, Vadeni, Victoria, Visani, Viziru,  Zavoaia.

In cadrul acestor intalniri au fost identificate oportunitati cu privire la cuprinderea somerilor din zona in cursuri de formare profesionala in ocupatii  specifice activitatilor din mediul rural (lucrator in cultura plantelor, lucrator in cresterea animalelor, piscicultor, apicultor).

Pana la aceasta data, au inceput deja cursuri de calificare, derulate prin furnizori autorizati de formare profesionala, someri din urmatoarele localitati:

-          Stancuta: in ocupatia de “ piscicultor” (au fost cuprinsi 42 someri);

-          Ulmu, Vadeni, Ciocile, Dudesti, Surdila Greci, Baraganul, Salcia Tudor, Scortaru Nou, Unirea: in “lucrator in cresterea animalelor” (au fost cuprinsi 319 someri);

-          Unirea: in “lucrator in cultura plantelor” (au fost cuprinsi 52 someri).

Numarul total de someri, din mediul rural, cuprinsi la cursuri de formare profesionala, in primul trimestru al a.c., este de 413 persoane, care sunt interesate sa obtina certificatul de producator, respectiv permisul de pescuit, pentru ocupatiile in care doresc sa-si desfasoare activitatea.

A.J.O.F.M. Braila isi continua actiunile de integrare pe piata muncii a persoanelor din mediul rural, acordand informatii privind serviciile oferite de agenti, mediere, informare si consiliere privind cariera, recomandari pentru cursuri de formare profesionala, distribuirea de materiale informative, aplicarea de chestionare privind nevoile in domeniul ocuparii. 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

 

Simona-Ely CHIOIBAS