Comunicat de presă

Principalele modificari si completari aduse art.80 si 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă de Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2016

 

Principalele modificari aduse articolului 80

Angajatorii care īncadrează īn muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de īnvăţămānt primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent īncadrat, o sumă īn cuantum de 900 lei.

Angajatorii care īncadrează īn muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rāndul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma īn cuantum de 900 lei, pe o perioadă de 18 luni.

Nu beneficiază de aceasta subventie:

a) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a īncadra īn muncă absolvenţi ai instituţiilor de īnvăţămānt;

b) angajatorii care īn ultimii 2 ani au fost īn raporturi de muncă cu absolvenţii instituţiilor de īnvăţămānt;

c) angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute la art.80, precum şi la art. 85, pentru persoanele īn situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au īncetat prin demisie, conform prevederilor legale, īn ultimii 2 ani;

d) angajatorii care la data solicitării acordării măsurii de stimulare a ocupării forţei de muncă se află īn situaţia de insolvenţă, īn procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora.

Principalele modificari aduse articolului 85

Angajatorii care īncadrează īn muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri īn vārstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă  durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă īn cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Tānăr NEET este tānărul cu vārsta cuprinsă īntre 16 şi 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de īnvăţămānt şi nu participă la activităţi de formare profesională.

De facilităţile mentionate anterior beneficiază şi angajatorii care, īn raport cu numărul de angajaţi, şi-au īndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a īncadra īn muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă īncadrează īn muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Angajatorii care īncadrează īn muncă, potrivit legii, şomeri care, īn termen de 5 ani de la data angajării, īndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vārstă, dacă nu īndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, pānă la data īndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă īn cuantum de 900 lei.

Nu beneficiază de facilităţile mentionate anterior:

a) angajatorii care īn ultimii 2 ani au fost īn raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute mai sus;

b) angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute mai sus pentru persoanele īn situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au īncetat prin demisie, conform prevederilor legale, īn ultimii 2 ani;

c) angajatorii care la data solicitării acordării facilitaţii se află īn situaţia de insolvenţă, īn procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora.

Facilităţile prevăzute anterior se acordă angajatorilor īn situaţia īn care tinerii NEET şi persoanele din categoriile menţionate sunt īnregistraţi ca şomeri īn evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Modificarile si completarile mentionate anterior vor intra in vigoare din data de 03.12.2016, pana la acesta data sunt aplicabile prevederile legislative in vigoare.

 

 

Director Executiv,

Monica BRATU